Belgocontrol werft luchtverkeersleiders aan voor de controletorens van Luik en Charleroi

Belgocontrol werft luchtverkeersleiders aan voor de controletorens van Luik en Charleroi

Vrijdag 23 maart 2018 — De Waalse luchthavens zijn in volle ontwikkeling en Belgocontrol wil graag blijven bijdragen tot hun succes. Daarom lanceert de nationale luchtvaartnavigatiedienstverlener een nieuwe campagne om luchtverkeersleiders aan te werven die in de controletorens van Luik en Charleroi zullen worden tewerkgesteld.

De luchtverkeersleiders van Belgocontrol beheren meer dan een miljoen vliegbewegingen per jaar – een stijgende tendens – in het Belgische luchtruim en op de verschillende luchthavens van het land. Zij staan in voor de veiligheid van het luchtverkeer. Om de toenemende operationele activiteiten op de luchthavens van Luik en Charleroi te blijven verzekeren, gaat Belgocontrol op zoek naar gemotiveerde kandidaten om de opleiding tot luchtverkeersleider aan te vatten.

Het beroep van luchtverkeersleider is complex en brengt een grote verantwoordelijkheid mee. Daarom moeten luchtverkeersleiders onder andere over de volgende kwaliteiten beschikken: zin voor nauwkeurigheid, een goed ruimtelijk inzicht, de vaardigheid om snel de juiste beslissingen te nemen, stressbestendigheid, teamwerk en een goede kennis van het Engels, dé taal van de internationale luchtvaart. Om aan de tweejarige opleiding te kunnen beginnen, moeten de kandidaten aan de selectieproeven deelnemen. Wie op alle tests (cognitief, psychologisch en medisch) de beste scores haalt, mag de opleiding aanvatten.

Johan Decuyper, CEO van Belgocontrol: “De ontwikkeling van de luchthavens van Luik en Charleroi is indrukwekkend. Al jarenlang draagt Belgocontrol zijn steentje bij tot die economische bloei door, in overleg met de SOWAER, te investeren in technische infrastructuur op de Waalse luchthavens. Daarnaast werven we sinds 2015 voortdurend nieuwe luchtverkeersleiders voor al onze sites aan. Nu schakelen we een versnelling hoger met deze wervingscampagne op maat voor onze controletorens van Luik en Charleroi. Wij bieden onze (toekomstige) medewerkers een buitengewone job in een boeiende sector.”

François Bellot, federaal minister van Mobiliteit: “Belgocontrol moet de diensten die het aan zijn klanten en aan alle luchthavens van ons land verleent voortdurend verbeteren. Die prestatiedoelstelling gaat gepaard met een efficiënt wervingsbeleid, temeer omdat de groeiende activiteiten op de luchthavens van Luik en Charleroi een uitbreiding van het personeelsbestand vereisen. Ik juich deze oproep tot kandidaatstelling volop toe en nodig alle potentiële kandidaten uit om zich kenbaar te maken.”

Jean-Luc Crucke, Waals minister van Luchthavens: “De luchthavens van Luik en Charleroi zijn belangrijke troeven in de economische ontwikkeling van Wallonië. Om een gestage economische groei van die twee polen te garanderen moet de luchtverkeersleidingsdienst die borg staat voor de veiligheid van het luchtverkeer, er optimaal worden verzekerd. Ik kan me alleen maar verheugen over de start van deze specifieke wervingscampagne die erop gericht is de teams van luchtverkeersleiders te versterken.”

Praktisch

Kandidaten moeten minstens 17 jaar oud zijn (en dit jaar hun diploma hoger secundair onderwijs behalen) en jonger dan 26 jaar. Ze kunnen zich inschrijven tot 22 april 2018 via de website van Belgocontrol, https://www.belgocontrol.be/nl/air-traffic-controller, waarop de geïnteresseerden alle nuttige informatie over het beroep van luchtverkeersleider, de toelatingsvoorwaarden en selectieproeven kunnen terugvinden.

Luchtverkeersleider bij Belgocontrol worden

Lancering van de rekruteringscampagne in Charleroi: Jean-Jacques Cloquet (CEO van Brussels South Charleroi Airport), Johan Decuyper (CEO van Belgocontrol), François Bellot (federaal minister van Mobiliteit), Jean-Luc Crucke (Waals minister van Luchthavens) en Christian Delcourt (Communication Manager van Liège Airport). Foto: Christophe Marion
Lancering van de rekruteringscampagne in Charleroi: Jean-Jacques Cloquet (CEO van Brussels South Charleroi Airport), Christian Delcourt (Communication Manager van Liège Airport), Renaud Lorand (Voorzitter van de RvB van Belgocontrol), Johan Decuyper (CEO van Belgocontrol), Jean-Luc Crucke (Waals minister van Luchthavens) en François Bellot (federaal minister van Mobiliteit). Foto: Christophe Marion